What The Midnight Swallows Whole

What The Midnight Swallows Whole
DUST OF DAYLIGHT

Stephen Simmons – What The Midnight Swallows Whole

 mars 31, 2014

 

Vår gode venn Stephen Simmons er ute med ny plate. What The Midnight Swallows Whole er et samarbeid mellom låtskriver Jeff Wickland, vokalist Stephen Simmons og produsent og multi-instrumentalist Dave Coleman. Åtte låter som dykker dypt ned i Southern Gothic-sjangeren, og en gang for alle sementerer Stephen Simmons som en av bransjens beste historiefortellere – også når han presenterer andres låter.

 

En gang i 2010 ble Stephen Simmons kontaktet av Jeff Wickland, som hadde med seg en bunke tekster han lurte på om Stephen ville vurdere å skrive musikk til. Noe han heldigvis sa ja til, for tekstene til Wickland fortjener virkelig et publikum. Og låtene kunne ikke fått en bedre stemme til å presentere seg for verden.

Platen har åtte spor, og som nevnt er tekstene solid plantet i Southern Gothic-sjangeren som i hvertfall jeg er veldig fascinert av.

Første låt «Red Dirt» setter effektivt stemningen, der Wicklands forsøk på en Murder ballad finner sin form, og forteller om «vår mann» som tar seg jobb som snekker på en stor farm, hvor det viser seg at eieren banker opp konen sin. Vår mann tar ansvar.

I saw the blood on her clothes 
And the bruises on her face 
So many times I asked her why 
She wouldn’t leave Foster’s place

Foster Williams came back one night 
Drinking too heavy to stand 
I stood at the corner of the house 
With Katy’s pistol in my hand

«Demise of Levi Prince» er et veldig godt eksempel på historiefortelleren Wickland, der vi får ta del i livet til Levi Prince, som naturlig nok får en brutal slutt…

Utroskap og selvransakelse er elementene i «Guardian, West Virginia», som er mitt favorittspor fra platen. Her møter vi kjærlighet som tar en brå slutt, og en forteller som selv tar skylden… med en fantastisk liten twist på slutten.

I wasn’t there when I should’ve been 
I wasn’t there when she called my name 
So if she ran to another man 
Then maybe I’m to blame

En stemningsfull fele er Stephens følgesvenn i «Leader of Men» – hvor vi møter igjen og lærer bakgrunnshistorien til Levi Prince.

Jen Gunderman levérer perfekt koring på «Sid Copley’s Shadow», en perfect Murder ballad, hvor Sid Copley tar et oppgjør med kone og elsker på en temmelig brutalt effektiv måte. Men gjerningen hans følger ham resten av livet. Og etterpå…

Wickland har en fascinasjon for drap, mord og tradisjonelle Murder ballads. Og de fleste låtene på denne platen har et eller annet element derfra. Så også i «Sinner’s Grin», der vi følger rettsaken mot en herremann som er tiltalt for drap på sin kone og hennes elsker.

Han spinner så en fascinerende fortelling i «Old Man and The Traveler», hvor vi får høre om møtet med to forskjellige alternative livsvalg – personifisert i The Traveler og The Old Man. Fortelleren møter dem på et høyt fjell, og han har veikrysset liggende foran seg…

Platen avslutter med et blikk på samfunnet rundt oss, og hvordan valgene vi tar og har tatt påvirker oss selv og alle rundt oss.

We’re killing ourselves 
Without even trying 
And if you call that life 
Then living’s for the dying.

Det som imponerer mest på denne platen, er Stephen Simmons evne til å gjøre disse tekstene til sine egne. Det er en inderlighet her som skulle tilsi at han hadde levd disse låtene. Dette er naturlig nok temaer som en omreisende musiker vil møte på, gjennom menneskene og livene han møter – men likevel så evner Simmons å gi tekstene til Wickfield et liv som om det skulle vært hans egne tekster.

Enhver som kan glede seg over god låtskriverkunst, en drivende dyktig singer/songwriter, gode musikere og ikke minst murder ballads og southern gothic så det holder, vil finne noe i denne platen. Anbefales på det sterkeste.

DU kjøper den på Stephens Bandcamp.

http://www.musikkbloggen.no/2014/03/stephen-simmons-what-the-midnight-swallows-whole/

 

SEARCHING THROUGH THE DRIVEL

Leader of Men by Stephen Simmons. There’s something intensely appealing about a the music of guitar, a double bass and a fiddle as a trio, something that hints at the great tradition of country and western singer-songwriters but owes more to the neo-folk movements of the 60s and of recent years. However the lyrics are firmly in the old folk tradition, telling the story of a young orphan raised by his uncle’s family. This juxtaposition of two traditions works very well; the melody has none of the rough edges of so many old folk songs, whilst the lyrics actually say something, unlike so many other songs.

Stephen Simmons has just released What The Midnight Swallows Whole, a setting to music of the lyrics of Jeff Wickland, and it’s available now on Bandcamp.

Website · Bandcamp · Facebook

http://searchingthroughthedrivel.tumblr.com/post/80057107959/leader-of-men-by-stephen-simmons-theres#notes